Jdi na obsah Jdi na menu

Jak bylo na výpravě 8.2.2014

9. 2. 2014

Výprava do Hořína a Vrbna -  8.2.2014 - kultura a příroda společně

V sobotu se několik žáků z 6.B a dva bývalí žáci ZŠ MPB vydali na výpravu s přírodovědcem Pavlem Švecem do Hořína a Vrbna. Sešli jsme se v 8. hodin na autobusové zastávce a vyrazili jsme na Mělník. Navštívili jsme výstavu obrazů malíře Vlastimila Týmy, který maluje mimo jiné také krajiny kolem Mělníka. Vyslechli jsme si od Pavla Švece  zajímavé informace o malování, barvách i malířských technikách, a protože bylo nádherné počasí, pokračovali jsme do přírody v Hořínském parku. 

Celou cestu jsme určovali ptáky podle zpěvu /modřinky, babky, koňadry, brhlíky a mnoho dalších/, našli jsme první známky jara /orseje, křivatce, dymnivky/ a někteří pozorní badatelé viděli dva strakapoudy. Malá přestávka byla u Vraňansko-Hořínského zdymadla a už jsme pokračovali podél slepých ramen Vltavy, která jsou v tomto ročním období zatím ještě přístupná, k Vrbnu. Podařilo se nám najít hnízdiště kormoránů, kterých jsme viděli alespoň 30. Děti se přiznaly, že kormorány v živé přírodě ještě neviděly. Ve Vrbnu jsme obdivovali starobylý kostel a pokračovali jsme jinou cestou zpět do Hořína. Výpravu jsme zakončili za úplné tmy v Hořínském parku, kde se vedoucímu výpravy podařilo vyhoukat dva puštíky.

Děti jsme vrátili rodičům po šesté hodině na Mělníku opět zablácené, unavené celodenním pobytem v přírodě, za úplné tmy, ale  spokojené a plné zážitků.

Výpravy se zúčastnilo mimo nás také několik rodin a dětí ze ZOO kroužku Praha a všichni se shodli, že naši žáci se umí chovat jak na výstavě, tak v přírodě a jsou vnímaví, ukáznění a velmi hodní. Na dalších výpravách do přírody nás vždy rádi uvidí. 

Děkuji organizátoru výpravy Pavlu Švecovi za krásné zážitky z přírody a už se těšíme na další výpravu. Lenka Vítková - třídní učitelka 6.B ZŠ MPB Neratovice